Czas na dynię

Choć na sklepowych półkach błyszczy coraz więcej świątecznych dodatków, a wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy kusi zapachami i atmosferą już od trzech dni, to jednak w kalendarzu i za oknem wciąż mamy jesień. Dlatego też zebrałam się w końcu za przygotowanie czegoś typowego dla tej pory roku - ciasta dyniowego. 

(Taak, wiem, że szczyt sezonu dyniowego przypada w Halloween, ale cieszmy się, że zdążyłam chociaż przed sezonem piernikowym!)

Perfekcyjną panią domu nigdy nie byłam (choć po ostatecznym sprzątaniu mieszkania po przeprowadzce mam nadzieję na zdanie testu białej rękawiczki :D), ale jakiś czas temu odkryłam w sobie zamiłowanie do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków. Ten moment, kiedy w piekarniku wyrasta coś z niczego, cały dom pachnie ciastem, a finalnie mój chłopak zajada się moim kolejnym eksperymentem, zdecydowanie wywołuje przyjemne uczucie satysfakcji i ciepełka w sercu!








Pomysł na moje ciasto dyniowe znalazłam jak zwykle u Doroty z Moich Wypieków - jej dyniowy tort tropikalny to naprawdę strzał w dziesiątkę. Ciasto przyrządza się szybko i prosto, jest dość fit (brak dodatku cukru), a w smaku lekko mokre i przypominające zdecydowanie ciasto marchewkowe albo to z cukinią. 

Jedyne modyfikacje, które wprowadziłam, to polewa czekoladowa i bita śmietana zamiast przekładanego serka phildelphia. Całość oprószyłam cynamonem i posypałam płatkami migdałów. Wygląda bosko, smakuje równie dobrze, więc mogę je Wam szczerze polecić!








 Jeśli natomiast nie macie ochoty na zabawę ze ciastami, to dynię oczywiście możecie wykorzystać też na inne sposoby. Osobiście przepadam za kremem z dyni, pasuje ona również do różnych makaronów, sałatek, czy wreszcie konfitur. 


W Internecie roi się od mniej lub bardziej wymyślnych przepisów, także próbujcie, póki dynia dumnie pręży się w lokalnych warzywniakach :)



(zdj. http://weightwatchers.tumblr.com)


(zdj. http://ymakers-contributors.tumblr.com)


(zdj. http://outcastmagazine.tumblr.com)


(zdj. http://www.lovethispic.com/image/34221/diy-pumpkin-pie-recipe)


(zdj. http://garden-of-vegan.tumblr.com)


(zdj. http://autumnaladoration.tumblr.com)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz